Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


copy-of-dsc00151.jpgZöldarcú vörös farkú papagáj


Latin Neve: Pyrrhura Molinae

 

 

 

 

 


Viselkedése


Papagájok között is egy igazi bohócnak számítanak, nagyon szeretnek hintázni, lógni egy ujjal kapaszkodva fejjel lefele ahonnan csak érik, gyors mozgású, nagy röpigényű madár faj. Hangja fémes, fülsértő tud lenni, főleg ha rákezdenek egy kis csata kiáltásra. Összetartó monogám párokat alakítanak ki, akik mindenhova követik egymást, védik egymást, mint egy családi idillben. Ezek mellett egy igazán érdekes és sok színű papagájnak tartom, nagyon jó pofák, gyönyörű színekben pompáznak, s igazi kis társ lehet az ember számára, hangja miatt társasházakba kevésbé ajánlom.


Tartása, elhelyezése


Mivel egy igen gyors mozgású, nagy röpigényű madárról beszélünk így a megfelelő elhelyezést is biztosítani kell számukra. Minimum 80x80 cm alapterületű és 80 cm magas kalitka szükséges, ez alatti méret esetében nem fogja tudni kielégíteni mozgását. Nagyon szeret fürdeni és ha biztonságban érzi magát sokat mozog a földön, tehát fontos a kalitka aljának tisztaságára odafigyelni. Nagyon szeretnek rágcsálni, érdemes sok gyümölcságat felhasználni, s játékokat készíteni nekik(létra, logó, stb.).


Takarmányozás:


Eleség összetétel alapján a következőeket ajánlanám akár a többi hasonló típusú papagájom számára:  Sárga köles, Fénymag, Fehér köles, Hántolt zab, Japán köles, Szeklice, Pohánka, Hántolatlan rizs, Zab, Kendermag, Lenmag, Osztrigahéj.
Na és természetesen a zöld lédús takarmányról se feledkezzünk meg (répa, alma, körte, banán, dinnye, paradicsom, teljes érésben lévő kukorica, főtt kukorica, stb.) Akinek nincs ideje ezt a változatos gyümölcs- zöldség mixet készítenie az vehet mirelit jó minőségű mexikói keveréket vagy francia saláta keveréket.


Tenyésztés


A nemek meghatározása 100 %- s biztonsággal csak genetikai vizsgálat útján lehetséges. Én a fiatalokat összeszoktam egy röpdébe engedni, s aki társat választ azt külön veszem (kizárólag más családból származó egyedek alkossanak párt). A pyrrhura fajok eredeti élőhelyükön is a mély favájatokat szeretik, így ösztönükből kifolyólag előnyösebb egy mély odú készítése számukra, esetemben én  80cm mély 25x25 cm alapterületű odút készítettem melynek egyik belső oldalán rácsot szereltem fel amin tudnak közlekedni az odúnyílás (6cm) és odú alja között. Az odú aljába fűrészport raktam 5-6 cm vastagon és oldalán egy kontrol- takarító nyílást csináltam. A zavarásra igazán érzékenyek, a hím támadóvá válik a fészek védelme érdekében. Átlagosan 5-6 tojás fészekalj lesz, melyet a tavasz közeledtével rak le a tojó 2 naponta. A költésben mindkét szülő aktívan részt vesz, sosem hagyják egyedül a fészket, mindketten etetik majd a kikelő fiókákat. A kikelési idő 23nap átlagosan, gyűrűzni 10-12nap között kell őket. Kirepülés 47-51 nap, mely után még két hétig etetik a fiatalokat, ezután mihamarabb el kell távolítani a fiatal nemzedéket, mert a hím már védeni fogja a territóriumát, s elveri a fiatalokat. 

 

Általános leírása a Wikipédián>>

 

 

A mappában található képek előnézete Pyrrhura Molinae

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

argoszito@gmail.com

(Lakatos Zsoltné, 2022.02.27 21:38)

Sziasztok!az lenne a kérdésem ez a papagáj fajta mennyire hangos panel lakásban? természetesen a megfelelő mennyiségű szabadon mozgás és foglalkozás mellett??olyan véleményekre vagyok kíváncsi akiknek van,így van velük saját tapasztalatik!

heruvimi@yahoo.com

(Diana, 2022.01.21 16:12)

Szia,
Van elado pyrrhura papagajod? Ha igen, milyen varosban laksz?
Koszi. Minden jot.
Diana

Beer Seva .Izrael

(Laszlo Korojan, 2018.04.14 12:09)

Szeretettel udvozlom , igen keves tapasztalatom van a vorosfarku teny.Van nekem harom sajat kezzelnevelt pirosfarkum,a bisztos nosteny o ket eves es a ket fiatal 1 evesk kozul az egyik talan parba allt es mart a nosten ki se jon az odubol de az egyik him is bent ul az oduba.Azt szeretne kerdezni ha plusz him nem e zavarja a part.Elore is koszonom!

tihi79@yahoo.com

(tihi, 2016.01.29 09:13)

Udv. Van egy vorosfarku parom. Allitolag 2014-es szuletesuek. Most egy nagyobb kalitkaban tartom oket ameddig kitavaszodik, majd kerti ropdebe fogom koltoztetni. Odut is tettem nekik amit nagyon szeretnek , benne alszanak. Az lenne a kerdesem, hogy mire kell odafigyeljek, ha azt szeretnem , hogy koltsenek ? Eleg felenkek, nem kezzel neveltek. Koszonom ...

szaszkero84@gmail.com

(szabó zoltán, 2015.03.31 20:18)

üdvözlöm önöket.van egy vörösfarkú párom. most kezdett tojni a madár ésa másodikat ma tojta. de nem tudom , hogy most 1 pár -e a két madár.vagy 2 tojó. 1 fészek alakítottak ki és mind 2 madar bent van mindíg az oduban.tojasokat nem merem átvilágítani majd, nehogy otthadják... főleg ha pár. nem tudom h mitévő legyek. ha nincs más akkor 23 napot varni kell , hogy kikelnek -e a tojasok...vagy nem
tudom.:( kicsit tanácstalan vagyok.

Re: szaszkero84@gmail.com

(István, 2015.04.01 08:08)

Tisztelt Érdeklődő!

A következőeket tudom tanácsolni, várja meg a kikelési időt, nem kell ragaszkodni a pontosan 23 naphoz, mivel ha több tojás lesz nem fogja tudni megmondani melyik az első s ugyebár a 3. tojás az első tojáshoz képest +2nappal később kelne, várjon 30napot, ha addig semmi nem történik akkor kilehet venni a tojásokat. De ebben az esetben is lehetséges hogy költőpár csak az első fészekaljuk sikertelen lett mert mondjuk túl fiatalok vagy tapasztalatlanok (általában azért ilyen ritkán fordul elő). A tojás lámpázást is meglehet ejteni, de igazából ott is csak a 10. nap utánni tojásokban lehetséges felfedezni a véredényeket (ereket). Fészek érzékenyek általában, de nem hagyják el a tojásaikat, viszont lehetséges sőt szinte biztos, hogy agresszíven fognak fellépni, főleg a hím. A tojás lerakástól számítva a hím és a tojó is együtt gubbaszt a fészekben, így nem meglepő ha mind a ketten bent vannak. Sok lágyeleságet(napi szinten), gyümölcsöt, szépiát és homokot is kapjanak. Jelzés értékű lehet ha 5-6 tojásnál több lesz, esetleg a duplája akkor két tojó lesz. Remélem tudtam segíteni Önnek egy kicsit jobban megismerni a faj viselkedését költési időszakban.
Üdvözlettel: Kohl István

www.petermadarai.hu

(Tóth Péter, 2012.09.27 09:13)

Szia István!
Nagyon szép és igényes az oldalad.
Hasznos infók,szép képek-szép madarakról.
További sok örömöt kívánok hobbidhoz!
Üdv.Péter

Bp XIII.

(Dudásné Tóbiás Katalin, 2010.08.25 18:24)

Kedves István!

Örömmel olvastam és böngésztem jól szerkesztett, gazdagon fotókkal illusztrált honlapod ,s cikkeid. Nagyon sok érdekes,számomra eddig ismeretlen információval gazdagodtam a megjelenített madarakról. Jóérzés, hogy a szakirodalmi tudnivalók mellett saját tapasztalataidnak teret adsz, ezzel válik élővé és hitelessé írásod, megkedvelteted kis társaidat.
Én csak bátorítani tudlak, hogy így tovább hisz Te erre vagy hivatott.

Csicsergő madárbarát üdvözlettel: Kata