Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


copy-of-abcd0001.jpgNimfa papagáj


Latin Neve: Nymphicus Hollandicus

Angol neve: Cockatiel

 

 

 

 

 


Viselkedése


Viselkedését tekintve számomra az egyik legkedvesebb papagáj fajom közé tartozik. Egy igazi kis egyéniségek tudnak lenni, nincs két egyforma. Van aki bújós, van aki félős vagy távolságtartó, s ezer változata van viselkedésüknek. Beszéd készsége alacsonynak mondható, de azért jó pár szót képesek lehetnek megtanulni, nálam a négyből egy beszél, de viszont tökéletesen értelmesen mondja ki a tanult szavakat. Társas viselkedésüket tekintve monogám, vagyis egy párt választ magának. Élőhelyükön csapatosan keresik fel a táplálkozó és alvó helyeket, ennek köszönhetően ez fogságban is megmaradt, így a legtöbb esetben ha egy megindul csata kiáltással akkor a többiek is követik. Tévhit lenne az, hogy félősebb lenne mint bármelyik faj a világon amiért képesek „riadtan” neki veselkedni a dolgoknak. Nekik ez ösztönből adódóan egy fajta kényszer mozgás, hiszen élőhelyükön is gondolnak egyet s akár az éjszaka közepén neki indulnak. Ez miatt viszont óvatosságra intenék mindenkit, szóval ha kalitkában vagy szabadon a szobában történik egy ilyen esemény mihamarabb kapcsoljuk fel a villanyt nehogy összeverjék szárnyaikat a rácson, neki ütközzenek a falnak vagy üveg felületnek mivel ez végzetes lehet számukra.


copy-of-432.jpgTartása, elhelyezése


Az nimfa papagáj számára a minimális kalitka méretét 100x80 cm alapterületű és 100 cm magasságúnak ajánlanám akár az énekes papagáj esetében. Ebben egy pár már megkaphatja a minimális helyigényt, de ennél csak nagyobb legyen, hogy ha azt szeretnénk, hogy minél jobban érezzék magukat. Mint leendő madártartókat mindenkit arra ösztönöznék hogy az állat érdekeit vegye alapul, hiszen nekünk vannak kiszolgáltatva. Nagyon szeretik a hintákat, játékokat, viszont a tükröt senkinek nem ajánlom, tudják ők enélkül is magukról, hogy szépek. Tudományosabb kifejezéssel élve tudnunk kell, hogy a tükröt nem tudják úgy használni mint önfelismerő eszköz. A madarat megtévesszük, megbolondítjuk vele. Tükör helyett társat kell neki adnunk, akivel egészséges családi életet tud élni. Nagy volieres tartás esetében lenne a legjobb helyük, akinek van lehetősége csak ajánlani tudom, így  több pár is tartható együtt. Elegendő számukra a 19x19-s ponthegesztett drótháló, s természetesen egy fűthető védőházat is kell biztosítanunk. Nagyon szeretnek fürdeni, ha nem találnak fürdetőt akkor az ivóvizükben fognak előszeretettel megmártózni, így ajánlott egy nagyobb tál behelyezése is lakhelyükre.


Takarmányozás


Táplálkozásukat tekintve fontos a változatosan összeállított eleség:  Sárga köles, Fénymag, Fehér köles, Hántolt zab, Japán köles, Szeklice, Pohánka, Hántolatlan rizs, Zab, Kendermag, Lenmag, Osztrigahéj, csemegének ajánlott a I. osztályú fürtös köles. 
A zöld lédús takarmányról se feledkezzünk meg (répa, alma, körte, saláta, petrezselyem, banán, dinnye, paradicsom, teljes érésben lévő kukorica, főtt kukorica, stb.). Akinek nincs ideje ezt a változatos gyümölcs- zöldség mixet elkészítenie az vehet mirelit jó minőségű mexikói keveréket vagy francia saláta keveréket. 

Ezen kívül saját készítésű lágy eleség elkészítését tudom ajánlani, melyet mindig frissen kínálunk fel állataink számára. Tenyészidőszak esetében ennek biztosítása elengedhetetlen. Az általam készített eledel tartalmaz főtt tojást, melyet minimum 30 percen keresztül főzünk, összetörjük villával, répát, esetleg gyümölcsöt és kemény sajtot reszelünk bele, majd összekeverjük, s frissen tálaljuk akkora mennyiségben amit hamar elfogyaszt a madár, hogy ne romoljon meg szobahőmérsékleten(a fel nem használt eleséget a hűtőben egy napig tárolhatjuk).


copy-of-dsc02738.jpgTenyésztés

Tenyésztéséhez megfelelő neki a 20x20x30 cm (HxSZxM) 6cm-s röpnyílás méretekkel rendelkező odú, aljára tegyünk forgácsot. Átlagosan 4-5 tojás tojik a tojó, 18- 20nap a kikelési idő. A 30-34 napon a fiókák szárnyra kelnek,kirepülnek, s még két hétig  a szülők etetésére szorulnak. A szülők felváltva költenek, s etetik fiókájukat, a kis madarak nyaktollát tépkedve már jelzik hogy el kell hagyniuk a fészek környékét. Teljes ivarérettségüket 24 hónapos korukban érik el, ez előtt ne engedjük őket költeni se.

Általános leírás a Wikipédián>>

 

A mappában található képek előnézete Nimfa papagáj