Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csupaszszemű Kakadu

copy-of-dsc00924.jpgCsupaszszemű Kakadu


Latin Neve: Cacatua sanguinea

Angol neve: Little corella

 

 

 


Viselkedése


A kakaduk között is a legelfogadottabb számomra a csupaszszemű kakadu, hangja elmarad társaitól, kevésbé hangos, ami nagyon sokat számít mindenkinek aki nem a kert végében tartja madarát. Szóval érdekes módon, de ha ajánlanom kellene kakadut akkor vagy őt vagy a rózsás kakadut ajánlanám legfőképp a hangja miatt. De persze ez szubjektív vélemény, ezért senki ne akarja a nyakamat guillotine alá rakni. Családunk kakaduja nagyon ember barát, olyan érzelmi köteléket fűz a család felé ami arra késztet mindenkit, hogy szó nélkül ne menjen el mellette senki. Bújik, bukfencezik, s egész nap bohóckodik, igazi kakadu, jó ritmus érzékkel mint a többiek. Ha nincs kedve valamihez azt egyértelműen tudtunkra adja egy- egy csípéssel. Ami miatt még ajánlanám a fejlett és stabilabb idegrendszer. Felmérések és kutatások alapján kevésbé érzékenyebb az idegrendszere mint más fajtársának, értem itt ez alatt a tolltépkedős fázist, mely a legritkábban a csupaszszemű és rózsás kakadu esetében fordul elő, míg egy fehérbóbitás vagy sárgabóbitás esetében jóval gyakoribb.


copy-of-dsc00036.jpgTartása, elhelyezése


Közepes röpigényű, viszont nagy papagáj, így számára a minimális élettér 100x90 cm-s alapterületű 150cm magas kalitka, de ezek mellett többször ki kell engedni, ennél jóval nagyobb kellene amennyiben kalitkára akarná bárki ítélni (de inkább ne). 
Volieres elhelyezés esetében adjuk meg neki a 3m hosszúságú, 1m széles, 2,5m magas röpdét fűthető védőházzal. Ebben az esetben már egy párt is kiszolgálna a hely. Rendszeresen legyen rágcsálhatni való ágak a röpdében, fürdető és játékok. 


Takarmányozás


Mindenképp minőségi első osztályú eleséget kell biztosítanunk az életfeltételeinek, s egészségének érdekében. Fontos szerepet játszik a nagy magok, s kisebb szemes takarmányok összetétele: Köles félék, fénymag, Csíkos napraforgómag, Fehér napraforgómag, Pohánka, Tört zab, Szeklice, Kukorica, Búza, Diókeverék, Tökmag, földimogyoró , Fenyő dió, Kendermag, Patogatott kukorica, Vadrózsa, Puffasztott búza, Piros paprika. Érdemes háztartási kekszet adni nasinak.
A zöld lédús takarmányról se feledkezzünk meg (répa, alma, körte, banán, dinnye, paradicsom, teljes érésben lévő kukorica, főtt kukorica, stb.) Akinek nincs ideje ezt a változatos gyümölcs- zöldség mixet készítenie az vehet mirelit jó minőségű mexikói keveréket vagy francia saláta keveréket.

 

copy-of-dsc02719.jpgTenyésztés


Ivar meghatározás endoszkópos vizsgálat vagy DNS-tesztel lehetséges 100%-n, ismerem én is az írisz jellegű beazonosítást vagy hogy a hímnek több toll helyezkedik el a szeme körül, de azokból sikeresen megállapítani valamit csak szerencse kérdése. Az odú számukra legyen 80cm mély, 35x35 alapterületű, belső egyik oldalán mászásra alkalmas rács, s az odú alján legalább 10cm forgács, a röpnyílás legyen 10-12cm –s. A fészekalj 2-4 tojás között szokott alakulni, 26-28 nap alatt kelti ki a tojó őket, ilyenkor igen zabosak lesznek zavarás hatására, így a fészek kontrolra is. Tíz- tizenegy hét múlva hagyják el először a fészküket, de a szülők még 2-3 hétig etetik őket, ezután biztonsággal el kell őket választani.

 

Általános leírás a Wikipédián>>

 

A mappában található képek előnézete Csupaszszemű Kakadu

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.