Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ara Ararauna

Smiley a család Kék-Sárga Ara papagája601890_442368522454121_595244279_n.jpg

Latin neve: Ara Ararauna

Angol neve: Blue and yellow macaw

Tenyésztő: Gálos István

 

 

 

 

 

 

Megjelenése, előfordulása:

Díszes, pompás tollazat egyértelműen kiemeli a vadon tömegéből, sajnos viszont a populáció számának csökkenésére mutató jelek vannak a 80-s évek óta, s a helyzet azóta is változatlan. A csökkenés okának sorolhatnánk első sorban az emberi beavatkozást, mely a biodiverzitás csökkenésének eredményeiért felelős első sorban. A Dél- Amerikai Pantanal és Brazilia lakói között fordul elő leggyakrabban, az őserdők kitermelése, ezáltal a a talaj eróziós folyamatainak következtében élőhelyük erősen beszűkült. Az 1970-80-s évek madárimportja olyan mértéktelen rablást okozott a faj számára amely mai napjainkig megoldhatatlan, így jutott a veszélyeztetett státuszba a Jácintkék Ara papagáj  is, sok más fajjal egyetemben, volt akit a kipusztulás szélére sodort, volt aki teljesen eltünt ezeknek a negatív hatásoknak eredményeképpen. Erről részletesebben majd egy cikket szeretnék megjelentetni ami saját kutatásaim alapján megírt szakdolgozatom is szól, hiszen még több tényező is szerepet játszik az állapot kialakulásában. 

 

419391_382117731812534_618993497_n.jpgMiért is választottam?

Eme gyönyörű papagáj mindig is felkeltette érdeklődésemet és mint sok gyerek a kalóz vállán látta a nagy piros papagájt(Ara Macao), mindig is vágytam egy ilyen hatalmas bohócra. Kitartásomnak és feleségemnek köszönhetően sikeresen szert tettünk 2010-ben első Aránkra Smileyra akit sokszor csak fiamként emlegetek.Rengeteg örömet és meglepetést tud okozni nap mint nap a család számára. Így lassan öt év elteltével egyáltalán nem bántam meg az áldozatot amit hoztunk érte, ezalatt értem a felnevelést fióka kora óta és a sok sok gyerekkori hisztit amit művelt. Persze a hiszti mai napig sokszor megmutatkozik, sőt a kamaszodás jelei is az elmúlt időkben felütötte a fejét, ha nem szeretne valamit ajánlom, hogy sokat ne kekeckedjünk vele, persze azt se engedjük, hogy ő legyen az irányító személyiség, vannak szabályok amikhez tartani kell mint egy kis kamaszt, hogy mindenkinek elviselhetőbb legyenek ezek a pillanatok.

 

Tartási Követelmények

Méretéből adódóan a minimum elhelyezésének szobai körülmények között egy erős minimum 5 mm vastagságú rácsból készült, 120 x 100-cm alapterületű, 200-250 cm-s magasságú legyen. Ezek mellett viszont napjában többször ki kell engedni, ezek jól beállított idők legyenek, minden nap nagyjából egy időben, hogy megszokjon egy rendszert. Ne csapjuk be, hogy eleinte kiengedjük napjában tízszer aztán amikor már megszoktuk legyintünk egyet hogy ráér később. A madár lelkiállapotát tennénk ki ezzel veszélynek, búskomorrá, akár tolltépkedőssé, vaddá válhat egy hasonló sokk hatás miatt. Aki nem tud elég időt tölteni egy ilyen intelligens érző állattal kérem inkább az állatkertben látogassa meg Csőri-t a Kék-sárga Ara papagájt, s fogadjon egyet örökbe ott, ezzel támogatva az állatkert fenntartását. 

521481_451657988191841_39671073_n.jpgVolieres, röpde tartás technológiájában ugyancsak nagyon fontos a rácsvastagság /minimum 5 mm/, illetve nagyon fontos a védőház megléte, amely az időjárási viszontagságok elől menedéket nyújt, a védőház legyen fűthető, s lehetőleg minél világosabb. Szeretnék itt minden kedves olvasót megkérni, hogy ne fűtetlen helyen akarjunk tartani olyan fajokat melyek eredeti élőhelyükön sem találkoznának 0 fok alatti hőmérséklettel. Méretét tekintve minimum 5 m hosszú, 1,5-2 m széles és 2,5 m magas röpdében gondolkozzunk, ennél csak nagyon legyen, kisebb ne. A ki- be jutáshoz érdemes lakatot használni, amit nem fog tudni ténylegesen kinyitni sem ő, sem idegen, hiszen a védelem mindenkinek jár. A volierben ne legyenek éles tárgyak, a kisebb kártevőktől vagy prémes ragadozók ellen érdemes védekezni egy földbe ásott pont hegesztett hálóval, hogy ne tudják magukat beásni a ketrec belsejébe. A repülés útjába ne helyezzünk zavaró tárgyakat ágakat, vagyis egy 5 m hosszú ketrec 2 végében legyen egy egy leszálló ág, ezzel is ösztönözve legyen a repülésre.

Takarmányozása

Ez az eset az amikor nem lehet egyáltalán elaprózni az életfeltételeinek legszükségesebb takarmányát. Fontos szerepet játszik a nagy magok összetétele esetében (Csíkos napraforgómag, Fehér napraforgómag, Pohánka, Tört zab, Szeklice, Kukorica, Búza, Diókeverék, Tökmag, földimogyoró , Fenyő dió, Kendermag, Patogatott kukorica, Vadrózsa, Puffasztott búza, Piros paprika), nasinak lehet neki adni pisztáciát.

A zöld lédús takarmányról se feledkezzünk meg (répa, alma, körte, banán, dinnye, paradicsom, teljes érésben lévő kukorica, főtt kukorica, stb.) Akinek nincs ideje ezt a változatos gyümölcs- zöldség mixet készítenie az vehet mirelit jó minőségű mexikói keveréket vagy francia saláta keveréket.

419907_372128562811451_149870112_n.jpg

Veszélyek melyre érdemes felhívni a figyelmet mielőtt belevágunk egy Ara papagáj tartásába

Első sorban szeretném tisztázni ebben az esetben is, hogy a papagájok nem domesztikált(háziasított) állatok, így ők vadállatnak minősülnek, melyek ösztönösek, intelligensek és saját maga uruk. Egy papagájt is meglehet simogatni, ölelgetni dédelgetni, de egy figyelmetlenség tragédiát okozhat, gondolok itt arra, hogy nincs éppen kedve, hogy az ember hozzáérjen, de ezt mi semmisnek vesszük biztos hogy oda fog kapni vagy csípni, na most egy Ara papagáj a hatalmas csőrével olyan sérüléseket tud okozni ami maradandó lehet, de ha nem maradandó akkor a gazdája megelégeli és "kirakja" a szűrét, szerencsétlen jószág meg megsínyli egy életen át. 

Aki kételkedik a veszélyeket illetően kérem tekintse meg a spektrumon is vetített: "A papagájok titkai" című dokumentum filmet mely a Youtube.com -n megtalálható>>

 

Általános tudni valók a Wikipédián>>

 

A mappában található képek előnézete Ara ararauna

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Kamagra Alcorcon Kelwavy

(Kelwavy, 2019.10.19 03:18)

Zentel Real Propecia De 5mg Levitra Generique Avion <a href=http://yafoc.com>sirve propecia</a> Viagra Osterreich Finasteride 20mg For Sale Priligy Sin Receta Espana